Ideální vnitroblok podle AVU? Zahrada, terasy i podzemní parkování

Studenti Ateliéru architektonické tvorby AVU zpracovali komplexní řešení vnitrobloku Mečislavova. Atypický trojúhelníkový vnitroblok v Nuslích je součást veřejně přístupných prostranství ve správě Prahy 4. Vnitroblok kloubí různorodé činnosti - od živelného parkování aut přes posezení s ohništěm a stromovou houpačkou až po komunitní zahradu s pěstováním rajčat a zeleniny.

Fordovy domy: Výhled na Grébovku ale také hluk z nádraží

Nedostavěný blok otevřený směrem k železniční trati nabízí na jednu stranu výhled na Grébovku, stejnou měrou ale čelí hluku z vlakového nádraží Praha - Vršovice. Blok prvorepublikových zaměstnaneckých takzvaných Fordových domů současnému standardu vybavení příliš nevyhovuje. Byty jsou spíše malé a nemají žádné balkony či terasy. Mezi ulicemi Čestmírova a kolejištěm je výškový rozdíl osm metrů, výzvou je tedy komunikační propojení dvora s přilehlými ulicemi i budoucí cyklostezkou - drážní promenádou. Nabízí se vytvoření polosoukromých a veřejných prostor pro obyvatele i návštěvníky s atraktivní nabídkou aktivit a služeb. Vedle fungujícího autoservisu také například komunitní centrum, dílny, garáže, zahrada nebo hřiště. Cílem může být zvýšení komfortu, bezbariérovost, oživení přilehlých ulic. Důležitá je práce s atmosférou – navázání na místního genia loci.

Jaké bylo zadání

Výchozí podmínky místa vedoucí ateliéru profesor Miroslav Šik zpracoval do komplikovaného zadání, které řeší hlavní výzvy současnosti. Studenti navrhovali podle tohoto předem daného závazného programu:

  1. Přístavba dvorního traktu stávajících domů (lodžie, pavlače, zimní zahrady…), zateplení fasád, kolárna / kočárkárna, kontejnery na tříděný odpad

  2. Komunitní centrum (sál, foyer, kuchyně, sklad, wc, kancelář), sklad zahradního nábytku

  3. Venkovní prostor dvora (komunitní zahrada, dětské hřiště, veřejné wc, zachování autodílny, propojení s cyklostezkou, modrozelená infrastruktura…)

  4. Přiléhající ulice bloku (redukce parkovacích stání, stromy)

  5. Garáž (100 stání, i vícepodlažní)

  6. Spolupráce s umělci (v rámci ateliérů AVU)

9 návrhů

Z původně jedenácti bylo do konečné podoby zpracováno devět návrhů. Studenti každý po svém interpretovali dané zadání a nuselský kontext. Obyvatelům stávajícího bloku nabídli různě řešené venkovní prostory bytů – od subtilních zásahů ke stávající fasádě k razantní celoplošné přístavbě nového traktu. Různým způsobem vyřešili parkování - od parkování pod zvednutou plochou dvora, po podzemní i nadzemní garáže s prostorově úspornými parkovacími zakladači. Také návrh komunitního centra se projekt od projektu liší - od terasové stavby umístěné v terénním zlomu směrem k trati a uzavírající vnitroblok ze severu po suverénní solitérní stavbu ve dvoře s vodním prvkem na střeše.
Studenti také různě pracovali s materiály - někde návrh vychází z režného zdiva stávajících zídek, jinde použití dřevěných prosklených výplní odkazuje k tradičním pavlačím, užití kovových konstrukcí ke konstrukci skleníků a industriálních staveb atd. Jedním z důležitých prvků byl i návrh zeleně a povrchů dvora, podpořený konzultacemi se spolupracujícími krajinářkami.

Zajímavá řešení a potenciál místa

Vzniklo 9 různých návrhů, každý přináší trochu jiný pohled, jiné nápady a obrazy. S ohledem na ztížené podmínky práce během nařízené korona karantény na jaře 2020 se bohužel nepodařilo dotáhnout spolupráci s umělci do přesvědčivého výsledku integrace umění a architektury. Návrhy poukazují na obrovský potenciál místa, na možnosti, které lze v budoucnosti otevřít a naplnit. Mohou být inspirací a nadějí pro místní obyvatele.

V rámci sousedských slavností Zažít město jinak proběhla vernisáž venkovní instalace vybraných výkresů. Vernisáž slovem doprovodila asistentka ateliéru Lenka Dvořáková, čtyři studenti ateliéru představili své projekty osobně.

Text vznikl ve spolupráci s Lenkou Dvořákovou.