Dotační program Vnitroblok! v Brně

Martin Košťál a Simona Bartoňková, Oddělení motivačních nástrojů, Magistrát města Brna

„Vnitrobloků je v Brně strašně moc a strašně moc jich je nevyužívaných“, Martin Košťál.

 

Dotační program Vnitroblok! je součástí balíku ekodotací. Brno tím přispívá k zelenějšímu a udržitelnějšímu prostředí a zároveň plní závazky programu #PřipravBrno pro snížení emisí CO2 do roku 2030 o celých 40%. „Jedno z lan“, které magistrát hází občanům, a vybízí: snižujme produkci skleníkových plynů spolu. Všechny dotace spravuje oddělení motivačních nástrojů. Obnova vnitrobloků má v současné době politickou podporu představitelů Brna.

Vnitroblok! funguje nepřetržitě již od roku 2017 a každý rok se ladilo jeho zaměření. Zatímco dříve podporoval i komunitní aktivity, vybavení mobiliářem a zaměřoval se čistě na plochy vnitrobloků, dnes preferuje hlavně klimatická opatření (vodu, zeleň novou i revitalizaci, arboristické zásahy) a rozšiřuje je i na území předzahrádek či okolí obytných domů. „Lidé byli zvyklí dělat si pergoly – to není revitalizace podle nás. Jde nám nejvíce o městkou zeleň, byť samodomo a třeba i trochu živelně“, říká Martin Košťál. Žadatel musí předkládat návrh zpracovaný odborníkem. Ten je v případě úspěchu zpětně uznán jako náklad a může tak být z projektu proplacený (do výše 10.000 Kč). O dotaci mohou žádat kolektivní vlastníci – SVJ a družstva, nikoli firmy, developeři nebo majitelé celých činžovních domů, kteří na adrese nebydlí. Mohou žádat o podporu až 250.000 Kč a zavazují se k přijatelné finanční spoluúčasti 10%. Ročně se z programu podpoří zhruba 8 vybraných projektů.

Magistrát obyvatele informuje o dotaci kampaněmi (letáky, spoty v rádiu) a pořádá semináře pro žadatele.  Vypracoval ve spolupráci s Nadací Partnerství metodickou příručku, která obyvatelům umožňuje pochopit, jak projekt zpracovat tak, aby byl v hodnocení úspěšný. Jak na dešťovku, jak na novou zeleň (včetně sortimentu), jak na ochranu stávající zeleně a zvýšení biodiverzity? Metodika nabízí rovnou i modelový příklad řešení prostoru. To všechno jsou skvělé návody, jak o prostředí přemýšlet a jak ho klimaticky správně pojmout. „Minimálně projektů je zatím na dešťovku“, shodují se oba pracovníci ohledně obsahu předkládaných projektů.   

Na webu https://ekodotace.brno.cz existuje užitečná záložka Dodavatelé. Doplňují se zde zpracovatelské firmy zabývajícími se krajinářskou architekturou a realizacemi, které mají samy zájem, aby se na ně lidé obraceli.  

Občas samozřejmě vznikne obrovský odpor, který projekt a jeho tahouna zabrzdí. Projednání projektů před jejich podáním do výzvy v rámci jednotlivých domů nebo skupin je v tomto systému ale na žadatelích samotných. „My jako lidi z úřadu nejsme schopni pomoci projektům v roli moderátorů. Bylo by to super, kdyby něco takového bylo“, uzavírá Košťál.

Barbora Týcová, Bieno, listopad 2021

Barbora TýcováComment