Jako Bieno pro Friedrichshain. Navštívili jsme vnitroblok, který se zazelenal s podporou ojedinělého programu

Od roku 2003 funguje v berlínské čtvrti Friedrichshain-Kreuzberg program Grüne Hӧfe (Zelené dvorky). S jeho podporou se ve čtvrti s velkou hustotou obyvatel a kritickým nedostatkem veřejné zeleně zvyšuje kvalita života místních obyvatel. Vera Marlen Thoss z neziskové asociace Stadtteilusschuss Kreuzberg nás vzala do vnitrobloku na Warshaw Strasse, který se díky úsilí dvou místních nájemníků a finanční i poradenské podpoře programu nedávno zazelenal.

Z rušné ulice vchází účastníci naší exkurze do klidného vnitrobloku s o poznání nižší teplotou vzduchu i zpěvem ptáků. Vera Marlen nám vysvětluje, že program Grüne Hӧfe vznikl v senátu a ročně rozdá 10 000 euro. Ty pocházejí z kompenzací, které městu platí stavební a developerské firmy za zásahy do krajiny, za každý poražený strom či vybetonovanou plochu, a jejich účelem je ozeleňování soukromých budov ve čtvrti. Na každý místní dvorek, předzahrádku, střechu či fasádu mohou nájemníci čerpat 25 euro na metr čtvereční a vytvořit si tak s pomocí programu malou zelenou oázu uprostřed betonové džungle. Služby asociace jsou pro ně přitom zdarma a zahrnují nejen finanční podporu, ale také odborné poradenství a asistenci přesně na míru danému prostoru.

Po prvních Veřiných slovech pronese někdo z návštěvníků, že jde vlastně o „Bieno pro Friedrichshain“. Služby, které tu město poskytuje, tomu odpovídají. Na začátku pomáhají třeba i s komunikací s majitelem nemovitosti, jehož souhlas nájemníci k ozelenění potřebují v první řadě. Následně se analyzuje kvalita a složení půdy a podle toho se plánují zelené plochy s ohledem na co nejvyšší úroveň biodiverzity. Asociace ale poskytuje zdarma třeba i poradenství ohledně zelených balkónů a jejich údržby, a to i lidem z jiných měst, a pomáhá nájemníkům s veškerým „papírováním“ spojeným s pozitivní proměnou jejich bezprostředního okolí.

Místo, kde najdete klid

Vnitroblok, ve kterém se právě nacházíme, si vzal do parády mladý pár ajťáků, který trávil poslední dva roky převážně na home office. A právě z toho důvodu se rozhodli zpříjemnit si život tvorbou vnitrobloku, ve kterém je radost pobývat. Částka 1500 Euro, která je stropem toho, co lze čerpat na jeden projekt, je pro tento relativně velký vnitroblok sice celkem málo, ale i tak nájemníci spolu s konzultantkou Verou odvedli během několika měsíců obrovský kus práce. „Museli jsme sem navést 8 tun kompostu, všechno, co tu dnes vidíte, je práce našich rukou,“ vysvětlují šťastní nájemníci. Kolem nás rostou trvalky a keře, nechybí posezení s venkovním krbem ani hmyzí hotel. Stačilo pár jednoduchých úprav, a vzniklo tu místo, kde může kdokoliv z domu užívat klidu.

„Každý rok takto podpoříme v průměru 3 – 5 ozeleňovacích projektů, ve většině případů jde zhruba 1/3 prostředků na materiál a zbytek na nákup vhodných rostlin a stromů. Ta suma se od roku 2003 nezvýšila, dnes už to úplně nestačí. Nicméně plánujeme její navýšení. Třeba nářadí se dá ale i zapůjčit,“ vysvětluje Vera. A dodává, že místní lidé mají o služby kanceláře velký zájem. Asociace se ale zabývá jako nezávislý mediátor různými sociálními, ekologickými i ekonomickými problémy. Mimo jiné například také udržitelnou dopravou a vyřizuje třeba i požadavky na parkovací místa pro cargokola, která tu lidé v pandemii začali hojně využívat.

Nejdůležitější je najít shodu

„S jedním s největším problémů se potýkáme většinou hned na začátku, když nájemníci přicházejí se svou představou o projektu. Jde o to, že musí získat souhlas majitele nemovitosti, kteří se často obávají změn či zvýšených nákladů na vodu. My jsme ale schopni plánovat i efektivní hospodaření s dešťovou vodou,“ pokračuje Vera. A zahradní architektka z Biena, Kateřina Štědrá, spokojeně pokyvuje hlavou, protože jde i o její oblíbené téma. Projektoví manažeři z Biena ostatně znají velmi dobře i vyjednávání s majiteli domů, výbory SVJ a členy družstev.

Tento nově ozeleněný vnitroblok má taktéž v plánu vyřešit nakládání s dešťovou vodou jako další krok. Tedy dva z jeho nájemníků, kteří o tuhle malou oázu společně pečují. A nevadí jim investovat svůj čas i prostředky do něčeho, co jim nikdy nejspíš nebude říkat pane? „Ne, bydlíme tu dlouho a v dohledné době se nebudeme nikam stěhovat,“ shoduje se sympatický pár. A dodává, že majitel domu jim na proměnu dvora také finančně přispěl a s výsledkem je velmi spokojený. Tak jako ostatní obyvatelé domu, kteří mohou samozřejmě využívat nejen prostory vnitrobloku, ale také kompostéry a „úrodu“ ze záhonů i truhlíků.

Výsledek cítí celé okolí

Majitelé nemovitostí se zároveň musí asociaci zavázat, že o nově ozeleněné prostory budou pečovat minimálně po dobu deseti let. „Z možnosti žádat o finanční i odbornou podporu jsou ale vyloučeny novostavby, agentura tu není proto, aby platila za chyby projektantů a šetření na nesprávných místech,“ doplňuje ještě konzultantka. Z výjimečného programu nakonec těží celá čtvrť a její mikroklima, přestože agentura a její malý tým nemá při svém současném vytížení kapacity na to, aby tyto dopady exaktně měřila, my všichni, kteří tu krátce před polednem poslední týden v červnu stojíme, cítíme, jak je tahle změna patrná. Chtěli byste také takový vnitroblok, jaký vidíte na fotkách? Lidé v Bienu vám s jeho proměnou i jejím financováním moc rádi pomohou.