Vnitroblok Slávia

s.jpg

VNITROBLOK SLÁVIA V BODECH

  • město: Bratislava

  • realizace: o.s. Vnútroblok Slávia

  • počet bytových domů: 10

  • počet obyvatel: cca 550

  • rozloha: 3500 m²

  • příspěvky: základní členský příspěvěk 20,-EUR/rok/domácnost, členský příspěvek s možností vjezdu do dvora 50 -EUR/rok/domácnost; granty; 2% odpočtu z daní na dobročinné účely

Příběh vnitrobloku Slávia musí nutně začít pohledem do minulosti, nejlépe doplněným tou správnou ilustrační fotkou stavu „před“. Tedy v sedmdesátých letech se vnitroblok vybetonoval, později zde běžně parkovalo přes sto aut najednou. Od devadesátých sloužil jako neoficiální sběrný dvůr, smeťák. Když se někomu nedařilo něco velkého vyhodit jinde, zajel sem. Občasné úklidy k ničemu nevedly, snad jen k větší skepsi. Prvním krokem na cestě ke krásnému vnitrobloku byla logicky brána na zámek, která může za to, že po posledním úklidu obřích hromad odpadů už zůstal prakticky čistý.

Jak občanské sdružení funguje?
Naprosté rozladění z toho, jak dvůr vypadá, se u některých sousedů přetavilo v odhodlání „něco s tím dělat“ a taky k založení o. s. Vnútroblok Slávia. Jak funguje toto sdružení a jeho opravdu schopní lídři (klobouk dolů), a dnes už velcí kamarádi, je to nejzajímavější. Chytře, krok za krokem, s promyšleným způsobem získáváním peněz na postupné obnov, komunikací, otevřeností a pravidly. Spolku se podařilo získat pozemek od městské části do pronájmu za symbolické euro, od členů  získává peníze na financování obnov (190 členských domácností z celkových 250). Přičemž základní členský příspěvek je nízký a více přispívají teprve ti, kteří stojí o možnost vjezdu a parkování ve dvoře. „Deset procent členů jsou aktivní lidé se zájmem o kvalitní obytné prostředí vnitrobloku, šedesát procent jsou tiší sympatizanti a třicet procent členů zajímá pouze vjezd“, říká Peter Lukas.  Pomáhají i granty a dvě procenta z daní, které každý na Slovensku stejně jako v Česku může věnovat na dobročinnou činnost.        

Co vnitroblok nabízí?
Vnitroblok se krásně upravil, je čistý a přehledný, ubývá betonu a přibývá zeleně, nových stromů, pruhů trávníku, úhledných předzahrádek. Srdcem dvoru je nové dětské hřiště a travnatá plocha k setkávání sousedů a rodin.  Organizují se brigády, spolek vlastní nářadí, lopaty, sekačky, hrábě a prostě prý „je to stále lepší“.

Parkování?
Dnes je tu 74 vymezených parkovacích míst, které znemožňují živelné parkování, jak tomu bývalo kdysi. „Samozřejmě se stává, že auto někdo zaparkuje na trávníku, protože on přijel poslední z práce, on měl nejtěžší den, on tu bydlí nejdéle a on má přece právo zaparkovat“, smějí se sousedé ze spolku. Ale správné parkování je tu vymáháno a při porušení pravidel přichází sankce – nejdřív písemné varování a podruhé zablokování vjezdu do dvora do konce roku.  

Jaké je zhodnocení nemovitostí?
Peter Lukas, který stojí v čele o.s.Vnútroblok Slávia, je profesí realitní makléř. Odhaduje, že jen díky upravenému vnitrobloku vzrostla průměrná cena bytu o 5000,-EUR, tedy asi o 125.000,- Kč. Vynásobte si to počtem 250 bytů, ale ať se Vám nezatočí hlava.

Barbora Týcová